Sunday, February 28, 2010

Merokok Kat UTM!!


Katakan Tak Nak Pada Rokok!!

hehehehehehe!

Aku bukan pe, just timbul rase bengang ,tensen, dan mcm2 lagi la bila benda ni jadi kat aku sendiri dan jgk bebudak UTM yg laen.

Kesnya terjadik depan mata aku sendiri yg mana aku ternampak staf kolej UTMKL ni merokok, baik kat kampus ngan kolej ke-2. Yang bestnya diorang ni isap rokok dgn rase bangga tapa berselindung or rase takot. Aku sure korang sume pun pernah nampak betul x??? Setawu aku bukan skali aku nmpak tapi da berkali-kali da.

Knape staf boleh isap rokok sedangkan student2 xbley? Aku rase undang2 yang ade cukup jelas skali bahawa kat UTMKL ni dilarang merokok. Jadi bila student isap rokok je x boleh dan dikenakan saman silap2 boley kene buang kolej. Undang2 jelas menyatakan bahawa dilarang merokok, xde pun undang2 tertulis DILARANG MEROKOK KEPADA PELAJAR. Benda ni sepatutnya sama macam kat hospital,masjid,pejabat dan lain2 yang mana undang2 dilarang merokok adalah terhadap kawasan bukannya golongan manusia.

Cuba korang pikir kat hospital boley x merokok? jawapan yang pasti ialah TIDAK! x kire la ko ni doktor ke, kerani ker, patient ker, pelawat ker , setiap individu x dibenarkan merokok. Tapi kat UTM, staf boleh n student x boleh. Undang2 mana depa pakai ni??

Perkara ni jelas menunjukkan pelaksanaan undang tu still x betoi lagi. Jangan la asyik tgk kesalahan student. Staf mcm mane? Law is Law!! tetap kene patuh. Kalau macam tu, aku rase lepas ni baik perokok2 sekalian merokok je kat UTM ni xde hal punye.

Sedey la jgk tengok UTM mcm ni. Benda paling asas iaitu undang2 pn xbole nk dilaksanakan dgn penuh integriti.

Hanya sebagai renungan, jadi renung2kanlah!!

5 comments:

eye4neye said...

well... undang2 dibuat oleh manusia... ada sebabnya n sbb tu utk manusia juga... ada gak golongan kata law was meant to be broken... manusia mmg rebelious so xkire ape pun undang2.. biar simple cammane pun still nk langgr... contoh pling simple... buang sampah... dats where guard2 utm is in need to control... huhuhuh... xbleh nak elak dak2 isap rokok... tp atleast jgn bg obvious sngt... merokok boleh... tp jgn menunjuk.... rokok dlm blik... nk mati jgn ajak sesape... mati sensorang... yang merunsingkan adalah utm ni mcam bg kelonggaraan pada foreigner2... bukan nk mengata tapi mmg satu kebenaran... foreigner isap rokok kt foyer block b dengan penuh bergaya... perokok kite mmg laa jeles... xnk kalah... hahaha... merokok ni da terlmbt utk d bendung... so ada baiknye klau kite wujudkan kawasan merokok... sesape yang merokok di luar kawasan merokok.. bg denda kaw2 nye... kn2??? nk menyahut seruan kerajaan utk jgn galakkan merokok... tp be realistik guys.. lbey kurng 1 setiap 10 orng lelaki malaysia adalah perokok... terlmbt utk bendung... never too late??? na'ah... i dont think so...

Abu Uwais Al-Kamuntinji said...

walau bagaimanapu..merokok itu HARAM HUKUMNYA dan BUKAN MAKRUH....tanpa mengira darjat manusia

kaminakueh said...

2 la.. bile ckp sal rokok ni sedey aku.. aaaaaaaaaaaaaa....

syukri hakimi said...

nseb bek aku x merokok..dan x akan merokok... sbb hidung aku alah kpd sebarang asap..!!!

amirfazwan said...

snap gambar yg tgh merokok tuh.lapor kt MPM.hopefully MPM leh pnjgkn isu nih kpd pihak pentadbiran..