Friday, February 19, 2010

MPP UTMKL menang tanpa bertanding???

Terlebih dahulu setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada pemenang kerusi tanpa bertanding di UTMKL.

Di sini penulis terlintas beberapa soalan antaranya:-
- Kenapa mereka tidak perlu bertanding??
- Siapa yang melantik mereka??
- Apakah kelayakan mereka??
- Apakah sumbangan yang telah mereka lakukan??
- Adakah mereka ini benar-benar memperjuangkan hak pelajar??

Apa pun persoalannya, jawapan itu tidak ada pada penulis(aku). Tapi yg pasti pada tarikh pembuangan undi, kesemua pelajar UTMKL di wajibkan mengundi untuk calon-calon UTM Skudai. Bagi penulis, mengapa kita perlu mengundi calon yang tidak kita kenal? Apakah kebaikan dan kelebihan kepada pelajar-pelajar? Setidak-tidaknya berilah peluang kepada calon-calon skudai untuk berkempen.

Penulis mengandaikan bahawa tempoh berkempen adalah terlalu singkat atau, calon-calon ini lambat berkempen. Begitu banyak kelemahan yang penulis lihat. Antaranya ialah 2,3 malam sebelum pembuangan undi, barulah flyers dan kertas yang disebarkan bagi memberitahu dakyah-dakyah calon-calon.hahaha!!

Berbalik pada kes menang tanpa bertanding. Penulis x berpuas hati kerana x dpt memilih calon yang betul-betul berani memperjuangkan hak pelajar. Calon yang berani bercakap di hadapan khalayak ramai. Penulis mahukan pemimpin yang lantang bersuara. Ada sahaja hal yang pelajar tidak berpuas hati terhadap pengurusan UTM, Calon ini berani kehadapan bercakap dikhalayak ramai menyebarkan berita.

Wahai student UTMKL adakah anda berpuas hati dengan perkara ini?? Adakah anda berpuas hati dengan kelengkapan yang di peruntukan kepada anda?? sampai bila anda nk jadik seorang yang pasif yakni seorang yang x berani bersuara hanya sekadar menerima apa yang diberi. Anda seorang manusia ada akal fikiran mampu menilai betul dan salah. Yang betul kita sokong yang salah kita TENTANG HABIS-HABISAN!!!

Kepada pemenang tanpa bertanding, jalankanlah tugas anda dengan baik. Banyakkan dekati pelajar-pelajar dan mengambil tahu keperluan mereka. Jangan biarkan hak pelajar diselewengkan oleh pihak-pihak yang berkuasa. Ketahui HAK anda!!

Sila komen di blog ini atau di facebook.

17 comments:

mi said...

pergh...kasar ayat tu... kebenaran memang menyakitkan... yg menang tetap menang... so still congrats r guys... nape diorng menang??? soalan yg bagus.. aku rase laa... diorng ni laa plajar2 yang tinggl utk bertnding... ramai pelajar tkut nk kempen... berat tu bai jadi mpp... susa.. aku knal slah sorng dari diorng... n nmpk mcam boleh wat keje n bertimbang rasa... tp kurang keyakinan dan ketegasan...(smbil wat muke berlagak n angkat kening seblah cam aku hebat gle..)

kaminakueh said...

erm.... menang tanpe bertanding means.. mayb xde or xnampak muke2 student len yg nak bertanding.. kalo nak salah kan system u 100% pon, xboleh gak.. kalo ade student len nk mencalonkan diri selain mereke.. masakan pihak atasan nk bg MPP skang nie menang senang2 cam2 jek kan? anyway, aku rase.. student len patot men peranan.. kalo xmo ngk situasi cmnie jadik lg.. pe lg.. sape rase diri 2 ckop layak nk pikul tugas MPP neh.. bg laaa name ek?

tp ingt, jawatan means amanah.. pgg leklok tuhhh.. hehee

eye4neye said...

hahha..bukan senang bro nk bg tnggungjawab... kite sindrik pun nk kne paksa bru nk amek berat... jawatan diorng tu kecik je... nape kecik?? sbb tnpa kite.. diorng tu sape?? majlis perwakilan pelajar tnpa pelajar...ade ke??? haa... mknenye tnggung jawab tu jatuh kt kite gak...

kaminakueh said...

yapp.. ambo xcakap tanggujawab tuh senang.. sape kat sni xpenah rase bebanan responsibility kan? xkesala soal ape pon.. kck ke besa ke..still berat ntok kite pikul jika nak laksanakan 100% betul and tepat..sbb tuh ade dimentioned, jawatan also means amanah.. which is automatically.. kite wajar akan bersikap lebih bertanggujawab sekiranya da memegang jawatan.. SEPATUTNYERLA.. haha.. so bile da jadik cmnie.. sekumpulan MPP menang tanpe bertanding.. sbb XDE ORG len yg nak bg namee.. jadi kite nak letak dekrang dipihak mane? org yg da dicop xde tanggungjawab lngsng? atau org yg xde penyokong? xpon.. MPP yg still berusaha nk melaksanakan tanggungjawab dekrang?? kalo da depan2 mate sendri.. mpp xmo wat keje.. malas.. xde credibility langsung.. haa, buang jelaa.. aku yg dok kat U len ni pon sokong korg2 sumer wat cam2.. hehe...

p/s: ni juz aku nyer pendapat jek.. saje2 nk share pe aku TERpk.. evn cmner pon, korg sendri gak yg lebih taw hal sebenar..

antu said...

haha.. btoi gak pe yg korang sume cakap... amanah, tanggugjawab, tugas sume2 tu... biar la diorang dpt jadik mpp pn... aku just t=nk tgk diorang bercakap dikhalayak ramai memperkenalkan diri diorang jer...

aku xnk diorang cakap kat dewan.. aku nk diorang cakap kat dataran depan PSZ.. barulah aku bley respect diorang... respect keje diorang... amacam??

z4mr said...

aku x undi taun ni, kad metrik ilang .... tapi kalo undi pun srupe je cam taun2 lpas..aku pilih 1-2 orang yang ade muka cam pemimpin, yg len tu aku tick utk awek2 cun...hahaha

pasal ape? kempen x b'kesan. tgk U len, kempen dah mcm pasar mlm. ni utmkl kempennye selit flyer bawah pintu, kat celah nombor bilik...ape cer...last2 camtu la, student men hentam je undi, x tau sape yg betul2 layak utk diorg pilih. yg menang x b'tanding 2 aku x kesah sgt, janji diorg wat keje, dgr cakap student len. aku mintak kabel streamyx utk setiap bilik timje diorg suruh isi borang survey. stakat ni tak t'laksane lagi. wifi pun makin slow x macam sem lpas. torrent kene blok, red **** lpas lak...ape cer??

Anonymous said...

aku just nk ckap psl ape yg berlaku dekt tmpt kite je(UTMKL).aku mmg bengng psl kite tk diberi peluang untuk mmlih calon sndri.sedar2 dah menag jd mpp...ape bnde nih...mane hak pelajar.mpp adelah wakil yg menyuarekan hak pelajar ..kalu pelajar tk dpat pilih makne nyer mpp tu tkdekat dgn student.student dah tntu akn mmlih orng yg dekt dgn diorg...satu lagi la yg aku nk ckp ckit,kalu pentdbiran nkplih skalipun biar la yg bersesuaian..1st impression tu pnting,,ni aku tgk ade mpp pun muke cm looser je...mcm mane student nk yakin ngn diorang ..dah le student tk diberi peluang untuk mmlih dah tu tk yakin pulak dgn mpp yg dipilih.haaaaaah(mengeluh).ni aku nk pesan pde mpp..perjuangkan hak student bukan ikut tlunjuk pntdbiran.jgn tbur jnji2 kosong...kalu setakat jd mpp sbb nk glamor pegi mam la.....

Anonymous said...

kasi chan dulu depa wt keja. tengok dulu...jgn nk bedal ja. Kita tk tau apa yg actually blaku.

klu depa tk perform baru hg bedal cukup2. sapa pun tk kata apa2 dh. mmg hg betoi.

klu hg salah tk pasai2 hg nk kena minta maaf secara terbuka. klu ada org yg termakan dgn hujah tk matang hg...tu leh jadi fitnah. OK?

Anonymous said...

mengenai fitnah ni...blog leh jadi medan fitnah secara bertulis. Bahaya tu...takut nanti kita terjun ke neraka jahannammmmm. jahanam kita semua.
sekadara renungan kpd yg lain gak

antu said...

bagi aku blog ni bukan memfitnah.. tapi die lebih kepada membuka cerita kepada orang ramai.. walaupun cerita tu x 100% benar...

ini membolehkan pelajar pun tawu.. dan jika sesiapa yg tawu kebenaran.. so dia akan cerita kebenaran dan emelkan pd penulis.. jadi penulis akan postkan cerita yg betul...

kaminakueh said...

btol2.. aku pon stuju nk ckp blog ni tmpat nk wat dose dok fitnah2... jgn pk cam2... kite gune kemudahan yg ade neh tmpat kte bg pandangan n bermesyuarat.. pe yg betul, kite support.. pe yg kite sendri rase xbtoi.. kite bg komen kite ngan care elok.. aku sokong wat blog cmneh.. sbb kalo nk ikotkan.. u len siap ade forum.. lg kaw2 dekrang bantai.. ni oke lg..huhuhu

antu said...

ha itula kata sahabat aku dari UMP.. korang sendirik pk la... huhuhu

Anonymous said...

buka cerita pd org ramai tu ok... tapi kalau ia menyebabnkan org di benci, dipandang serong, dll bende negatif, lain pulak ceritanya beb. Payah nk jawab di padang mahsyar.

antu said...

kalo anda ada fakta yg menyebabkan seseorang tu dibenci disebabkan artikel2 ni sila kemukakan cerita.... pada xilem89@gmail.com

kaminakueh said...

tu la masalahnyer... patot yg menjdik isu skang ni system.. sbb aku rase system yg wat kan smpai ade MPP menang xbertanding.. bukan nyer individu MPP 2 sndri.. so, bile da msok terms prasaan benci2 n sebar fitnah neh.. atas para pembace nk trime msg nie macam maner.. kte bukak topic sbb ade mende nk bincang... kalo MPP tu jalan kan tugas dgn baek ape sumer.. bertanggungjawab.. sape nk halang? sape nk hentam? xde sape.. jadik.. sepatutnyer, yang jadik isu skang nie..and mende yg patot didiskuskan.. nape system pemilihan x dilaksanakan dgn btoi macam U2 len? ape punca nyer? aku rase patot cam2.. cube bygkan mende2 xbes neh jadik kat btng idong kte sendri.. mesti peritkan? so.. cbe kte jadik open sket tp dlm mase yg same.. alert dgn prasaan org len..

aku xpro mane2 pihak.. bek MPP,PEMBACE or PENULIS.. juz membayangkan kalo satu perbincangan yg sihat dpt wat dlm blog neh.. xke bes cam2.. huhuhu..

antu said...

itula... aku sokong ang(kaminakueh)... cuba korang2 bukak minda... bace dgn teliti.. kalau ade yg salah korang betulkan.. simple... xperlu pn korang nk kutuk2...

Anonymous said...

sal lk tk leh kutok? ngpa? trasa? gtu gk org pun... Jgn sdp mulut jaa. Itu laa allah suruh kta berhemah dlm berbicara. bukan masalah aku btol kau tk btol, kau btol aku tk btol. tapi cara kta smpaikan mklumat.

Niat mgkin baik tp kaedah tk sesuai.