Saturday, February 20, 2010

(+-)RM 230,000 untuk MPP!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

RM230,000 untuk MPP betul ke?? well aku pn xtawu berapa ni lai sebenar yang di peruntukan kpd MPP kita. Jumlah sebanyak ini diperuntukan oleh management atas sebab pihak MPP akan mengadakan lawatan ke Dubai. Duit peruntukan ni hanya diberikan kepada MPP sahaja. Cmne ngn student???

Sejauh manakah kebenaran perkara ini aku sendiri x dapat pastikan, oleh kerana cerita ini disampaikan melalui penceritaan oleh seorang member kepada ku. Ini bermakna kalo die tipu aku n aku tipu korang. Kalau die benar dgn aku maka aku benar ngn korang. Tapi member ak tu cakap die da siap tgk kertas kerja TRIP smbil belajar ke Dubai tuh. Kalo korang xcaye gak, nanti ak suh die dapatkan kertas tu. Kalo x pn, seiapa yg ley dptkan kertas tu sila emelkan kat aku.

Tujuan aku menulis artikel ni bukan nk memburukkan atau nk membesarkan sesiapa, tapi sebagai renungan utk kita pertimbangkan bersama. RM 230,000 bukannye nilai yg kecik bai dpt beli kereta Subaru Impreza ver8 sbijik bai. Aku jgak difahamkan yg salah seorang dari management akan ikut dan nama dia akan dicanang-canangkan sebagai habuan untuk TRIP ke Dubai ni. Siapa org tu?? You know who!!

Cube korang pikir ade macam2 jenis proposal dah di utarakan kat management kita, antaranya wat bumbung kat parking motosikal. Korang rase wat bumbung untuk motosikal sampai x nilai RM230,000?? Bayangkan la dak2 yg naek moto g klas pagi2, seat moto basah sumer. Tapi projek ni blum dpt kelulsan or da kne reject da?

Banyak yg boleh digunakan duit RM230,000 tu utk kebaikan semua student. Tapi duit tu diperuntukan kepada beberapa kerat orang je bagi kebaikan mereka dan sesetengah pihak atasan. Aku rase kalao aku jadik orang kanan pihak atasan ni, bukan stakat Dubai tapi Korea,Jepun,Cairo, Afghanistan,Pakistan, Kenya, Timur Leste pn ak dpt g. Bahkan ak siap ley dpt elaun sara hidup lagi.

Korang nilai la sendiri, knape peruntukan untuk student bkn maen susah lagi nk dapat tapi peruntukan untuk golongan tertentu yg menaikkan nama golongan tertentu sgt cepat dan pantas mereka luluskan. Perkara yg aku story kat korang ni untuk korang berfikir dan menilai. Adakah ak dpt hak aku sebagai student kat UTM ni, adakah aku sronok dgn facilities yg diberi kat aku??

Stakat ni je la geng aku larat nk tulis. nanti aku post lagik. Lastly!! INTEGRITY IS THE ROOT OF OUR BRAVERY!!! ADIOS AMIGOS!!

13 comments:

kaminakueh said...

OMG!! bnyk sgt tuh?? nk pi dubai sewe hotel kaw2 kot gamaknyer... gile 230,000..

hydé.ben.basiran. said...

Dun mix emotions with integrity.

antu said...

cite ni ak pn xtawu sejauh mana kebenaranya... jadi.. sape2 yg ade maklumat lbey.. sila kongsi.... perkara ni melibatkan ketidak adilan...

z4mr said...

pc-pc kat psz n blok b dah upgrade ke dell..mesti pakai duit banyak maa...

Gabungan Suara Mahasiswa UTMKL said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

bodohnya blogger ni...kata kalau kawan tipu maknanya dia pun tipu...kalau citer tu tak sahih..tok sah lah sebarkan..mende lah..pemikiran manusia akhir zaman macam ni lah...pertama kali aku dengar pihak universiti sponsor rm 230000.00...nak ketawa aku dengar...untuk pengetahuan korang aku ni selalu wat program universiti...aku pun dah wat program ke luar negara...nak minta peruntukan dari universiti, rm 5000.00 pun susah..inikan diorang support 230000.00 bodoh betul pemikiran blogger ni...aku rasa blogger ni katak bawah tempurung...tak pernah join program persatuan...hanya mendengar dari mulut orang tu yang tulis blog pun macam budak2 sekolah tadika...adoi yai....buat lawaklah...

hydé.ben.basiran. said...

Perlu ke cakap orang lain bodoh? Aih, lagi sorang.

Anonymous said...

gitu laa otak org klu asyik dngr geng katak bwh tempurung cakp. org lain tk prnh btoi. yg btoi suku sakat dia ja. Pmikiran n pandangan amat cetek n dgkal.
Amat stuju skli...mmg bodoh blogger ni. Dh laa bodoh...fitnah lak tu...

eye4neye said...

anonymous.. da mmg keje blogger sebarkan berita... mane tau die katak bawah tempurung??? xtau kn??? maknenye tu satu fitnah kn?? yg xtau sahih atau tak... salah satu tujuan blog ni jugak nak mencungkil cerita sebenar... klau tau cerita sebenar tu bgtau je... kritikan bagus tp jgn melampau... myb anonymous xbape update dgn style penulisan blog... plus ni blog die... dun like it...dun read it laa bri...lolz...

kaminakueh said...

haa.. kat sni aku perasan gak... aku sokong.. mmg nk mintak peruntukan dari pihak U mmg la sgt2 susah.. aku pon penah gak wat bape program.. cume xdela smpai ke luar negara macam saudara tuh.. hehe.. minx 500,dpt 300.. cm2 la.. n biase nya program2 luar neh.. mmg ahli akan carik penaja.. cume mentaliti tuh perlu di btoikan.. saudara kene ingt, isu ni terbit dlm post bile ade terdengar dan jadik hebohan mulut antara student2.. jadik,xsalah kalo kite di pihak yg btoi nampak mende cmni.. btolkan la dgn care baek.. bukan stakat penulis jek dpt di btoikan.. yg kat luar yg same gak cam KATAK BAWAH TEMPURUNG yg xpanah tahu menahu pasal mende ni pon bley taw gak kan? soo.. simple jek.. xperlu nak label2 bodoh kat org len.. btoi sokong,silap btoikan..

penulis said...

hahaha... xpe.. aku trime kutukan.. x salah ko nk ckp pe... hati manusia laen2... ape yg aku tawu...n aku da jlaskan pd korang tujuan blog ni... dan cmner ianya berfungsi.... kalo anonymous di pihak yg betul dan aku yakin anda sorg yg profesional... anda xkan kluarkan perkataan2 burok .. so apabila anda da mengeluarkan kata2 kesat sedemikian.. anda terang2 menunjukkan kecetekan akal anda... x gtu? heee....

Anonymous said...

kaminakueh...sah confirm katak bawah tempurung. asyik coment jaaaaaa. tk abis-abis. klu btol tk ngpa. Ni nth mana dtg cita ni. Janji jadi bhn snsasi, msti tulis. bahaya tu...

cita dri mulut org ni mcm2 laa. Rasul dok psan umatnya brhati-hati dgn berita yg belum tahu kesahihannya. Mungkin sempena Maulidur Rasul baru ni, semangat pun baru kot. Tapi klu smangat tk betol tk payah laaa.
Ya allah, sedarkanlaaaaa shbt ku ni daripada tabur bende fitnah ni. jauhkan laa dia dari api neraka mu. kasihani laa mereka shbt ku yg jahil ilmu agama mu ini.....Amin

Anonymous said...

kpd kamunakueh:
mlg sggh shbt kta ni. tetap dgn pndirian tk btolnya prtahan hujah/cita yg tk tahu kesahihannya. ini laa katak bwh tempurung...tetap dgn konco2 yg tk asyik kuuuuutok org sana sini. dgr cita tgmpar jaa...hah! tulis selalu. janji blog panas!

Sempena Maulidur Rasul ni, elok di ingatkan, Rasul selalu ingatkan kta sentiasa selidik cita yg leh ctus porak peranda.

Ya allah Ya Kariiim...ampuni laa shbt ku ni dari api neraka mu. Suntik laa dlm jiwanya sifat baik n bijaksana. sesungguhnya shbt ku ini dikalangan mereka yg jahil...AMIN