Thursday, March 18, 2010

Kedai Bawah Tangga Blok B

Terlebih dahulu beribu-ribu kemaafan dipohon kepada pembaca-pembaca sebab dah lama aku x update blog keramat yang menjadi banyak kontroversi ni.

Aku tak update blog ni adalah disebabkan kesibukkan yang tak dapat dielakkan, biaselah,, student..

So, berbalik kepada topik kita tadi pasal ade kedai baru kat bawah blok B. Dari perspektif persendirian aku mula2 tu aku memang la rase seronok dapat pelbagaikan makanan dan minuman kat UTM kita ni. Tapi apabila kepala hotak aku yg pesimis ni mula menganalisa kehadiran kedai tu lalu timbul lah beberapa persoalan.

pertama skali ape yang aku nampak pasal penjaga kiosk tersebut terdiri dari kakitangan blok B sendiri yang mana aku confirm ramai student yang tak puas hati dengan dia. Tak ape la pasal tu, aku berfikiran +ve, yela rezeki orang buat apa kita nak kacau. Tapi berdasarkan pemerhatian aku melihat individu tersebut, dia ni macam tak mesra pelajar, asyik nak buat muka kerek je seolah-olah macam dia ni bagus sangat. Jadi ape yg aku risaukan nanti, acam mana layanan dia kat pembeli2 yg datang kat kiost tu nanti. Aku pun xnk komen banyak2 pasal ni, nanti kena serang plak ekekekeke....

Ok yang keduanya hasil dari analisa aku, aku terpikir sebenarnya kiosk ni di bina menggunakan wang peruntukan dari mana? adakah dari kolej kediaman? dari bendahari UTM sendiri? dari penajaan? x pun dari duit staff sendiri?

Tujuan utama pembinaan kios ni dah tentu la utk student2, tapi aku teranalisis kemana keuntungan hasil dari kiosk ini akan dibawa? adakah sebagai dana untuk student supaya akan mendapat pelbagai kemudahan yang lebih baik? or duit tu akan diberikan kepada pengusaha kiosk tersebut.

So kat sini moral of the story nya.. aku just terfikir kalau kiosk ni guna duit UTM sepatutnya keuntungan tu diberi kepada student balik dgn cara tambah kemudahan or g repair water cooler ker...

kalau guna duit staff sendiri, xpa la kalau ang pa nak wat ape pun.. jadi siapa nk g siasat or siapa ada penjelasan pasal isu ni??

sebenarnya x masuk akal pun citer ni.. tapi just nk melatih minda korang supaa berfikir je.. hehehe...

6 comments:

Mohamad said...

salam saudara,sya adalah presiden ksj..dan sya bertanggungjawab mengenai persoalan-persoalan yang saudara kemukakan..pertama sekali saya ingin mengucapkan syabas di atas kehadiran blog ini karna sedikit sebanyak menyelongkar dari apa yg berada di minda kita..hal-hal yang sebegini sudah lama bersarang di minda sya..jd tnpa kt melengah masa,kita terus merujuk kepada persoalan yg dikemukakan iaitu kedai bawah tangga blok b yang dikenali sbagai kiosk "coffee n snacks"..untuk makluman saudara, pembinaan kiosk tersebut adlh dtngnya drpd duit kolej..tiada pun duit2 lain yang digunakan..untuk makluman saudara,perancangan yang telah dibuat sebelum ini adalah untuk mempelbagaikan mknn di ksj,antara makanan yang akan dijual ialah
i) pau panas
ii) corn in a cup
iii) nasi lemak panas
iv) sandwich
v) roti arab
vi) nugget & french fries
vii) kopi & teh panas
setakat ini sya akui tiada pun lg ajk jkm yg menguruskan kdai tersebut,adlh karna tidak diberitu kepada ajk yg berkenaan,justeru,sya sndri akn buat meeting yg terdekat utk mnguruskan ajk utk kiosk tersebut..jd saudara x perlu bimbang,akan ada ajk yang akan uruskan kiosk trsbt..persoalan demi persoalan yg saudara kemukakan akn sya bawa kepada pihak pengurusan..almaklumla sya pun mahasiswa..jadi sya akan dapatkan kebenaran drpd pihak atasan..persoalan mngnai keuntungan kiosk?sya akn bawa perkara ini dan kmungkinan kt adakan satu sistem supaya kt dapat lihat kemana hasil itu dilaburkan..mngnai perihal staff pula,jgn mudah utk kt menilai seseorg..think (+)..x kenal maka x cinta..n satu lg yg awk nyatakan layanan staff trhadap pembeli,awk mmpunyai bukti or saksi bahawa staff trsbt melayan secara tidak elok kpd pembeli.??klu nk tahu,cuba awak sendiri yang pegi ke beli kat kiosk trsbt..disitulah jwpn yg bermain di minda saudara..jd sya mminta maaf skiranya ada terkasar bhasa dan perkara-perkara yg membuatkan kt rasa x senang..jika mmpunyai sebarang komen or pertanyaan,awk bleh contact sya..dis is my number..0132849837

Anonymous said...

aku tengok blogger ni apa gk yg berlaku, tk abis2 mengomel. klu ya pun nk ketengahkan pndangan, biar laa caranya berbudi bahasa halus. asyik nk bedal oraaaang ja tk abis2. nada tulisannya asyik tk puas ati ja.
kta tulis laaa dgn cara yg lebih elok n hormat supaya org lbih hormat kta.
klu blogger pandai guna nada yg kurang elok, aku yakin dia juga pandai guna nada yg elok. yg penting...message sampai dgn baik dan cara baik.
Kata pakar perubatan, klu kita asyik tk puas ati itu ini, insyaallah, usia kta pendek --kena serang jantuuuuuuung.....
kata pakar perubatan, bukan kata saya nuuuuu
wallahualam.

penulis said...

hahahaha.... bagus2... korang comment la byk2 lg.... ekekeke...

Anonymous said...

kite slalu komen pe y utm @ ksj wat tuk kite..
tp prnh x kite pk pe sumbgn y kite bg tuk utm n ksj?
renug2kn n selamat beramal....

7afiq7 said...

salam. knpe kamu brani ckp blakang,brani la jd org,kamu bwak la geng2 kamu yg x puas aty tu jmp sy,x lari pun sy,lau x brani gak,bg thu tmpat n mase,biar sy p mngadap kamu,nak thu crita sbnar dtg la brtanye, kew dr kcik xblaja adap nk bertnye dlu,lau xth rmai agaknya yg rela aty nk tlong ajarkan,bhnti jd org la,pngecut,mulut lebih,lu aper pun xlh la, pasal kios tu yg lu sibok kan ye,meh sni jmp, nmpk skli lu sakit aty,dah la sakit aty,pengecut,ckp jek lbh..lau lawan balas commt smpi bile xkan abes arr.. so kte jmp setelkan..brani la geng, sy thu lu brni..

ADNAN_SEMPIT said...

nak kata orang....usha buntut dulu...da basuh ke belum ....sebelum tgur buntut orang....ape punyer mangkuk....dala baling batu lepas baut2 makan aiskrim...cube la baling batu lepas tu pegi sambut balik...baru ade bran...ni tak...nak kencing kaki kencing...shia shia ushia remaja ang...ang tau x....